Friday, March 13, 2009

Борисов окончателно скъса с "Новера"

Борисов окончателно скъса с "Новера"

Кметът на София Бойко Борисов е изпратил днес едностранни предизвестия до изпълнителните директори на "ДИТЦ" ЕАД и "Чистота-София" АД, с което ги уведомява, че концесионните договори за почистване на столицата се прекратяват, съобразно клаузите в тях, съобщи пресцентърът на Столичната община.


Договорите се прекратяват поради системното им неизпълнение.

Прекратяването влиза в сила в момента на получаване на едностранните предизвестия от двете фирми, се посочва в съобщението.

Вчера Министерският съвет разреши проектиране и изграждане на "Интегрирана система от съоръжения за третиране на битови отпадъци на Столична община" върху земеделски земи, общинска собственост. Терените обхващат 332 835 кв. м и се намират в местността "Садината" в землището на с. Яна, район "Кремиковци".

От общината пък обявиха, че до един месец ще бъде готов правилникът за дейността на новото общинско предприятие, което ще се занимава с чистотата в София.

Зам.-кметът Мария Бояджийска каза, че паралелно с правилника се подготвя финансов анализ, бизнесплан и стратегия за работата на предприятието.

Столичната община е направила запитване до Агенцията за обществени поръчки по повод на извънредната ситуация с почистването на 19 столични района, съобщи Бояджийска.

Отговорът от Агенцията е, че общината е в хипотеза на форсмажорни обстоятелства и може да направи процедура по договаряне чрез покани. Заплащането на дейността на работещите сега фирми по сметосъбирането и сметоизвозването на мястото на концесионера "Новера" ще е по цените, записани в концесионния договор.

Избирането на фирмите, които са поели почистването в районите на
"Новера", е станало след преглед на възможностите на всички дружества, регистрирани по Закона за управление на отпадъците в София.

А фирмата "Новера" ще бъде санкционирана с по 10 хил. лв. за всеки един от районите, които не е почистила.







No comments:

Post a Comment

Перник - актуална информация за региона