Friday, March 13, 2009

Шеф от НОИ опитал да измами НАП

Шеф от НОИ опитал да измами НАП



Шеф на НОИ се опитал да преметне НАП, укривайки данъци.

За да си спести част от задълженията, ръководителят на РУСО в Кюстендил Кирил Тодоров към декларациите си за 2007 и 2008 г. представил два договора за дарения на стойност 1400 и 800 лева, предаде StandartNews.com.

Според документите парите били дадени за подпомагане на двама инвалиди от Кюстендил. Облагата за дарителя пък била, че с тях си икономисвал 602, 62 лв. от данъците.

Анонимни сигнали обаче уличили Тодоров във фалшифициране на договорите. След близо едногодишно разследване и събиране на доказателства, шефът на НОИ бе изправен пред съда с обвинения в имотна облага по чл. 212 ал. 1 и по чл. 313 ал. 2 от НК.

Сред свидетелите по делото са сестрите Камелия Котева и Емилия Хистова, които работят в РУСО и са подчинени на Тодоров. Двете са дъщери на единия от инвалидите- Здравко Котев, който дни след като според документа получил дарението, е починал. Пред съда Камелия Котева заяви, че едва преди месец си припомнила, че имало договор за дарение от Тодоров на името на болния й баща, но не знаела дали шефът й наистина му е дал парите. Преди това, по време на досъдебното производство Камелия, отрекла съществуването на договора. Сестра й Емилия Христова обаче заяви, че тя е написала договора за дарение, но не по своя инициатива и призна, че се е подписала вместо баща си на него.

Трябва да съм луд, за да жертвам работата си за 500 лв. данъчни облекчения и да вложа умесъл в това, заяви обвиненият шеф.

No comments:

Post a Comment

Перник - актуална информация за региона