Wednesday, March 11, 2009

Перник печели два проекта по ОПАК

Новини Перник

България пълноправен член на Европейския съюз

Перник спечели два проекта по Оперативна програма “Административен капацитет” /ОПАК/. Близо половин милион от еврофондовете ще усвоят с полезни дейности две местни неправителствени организации.Структури на гражданското общество ще помагат на администрацията през предстоящата една година. Фондацията “Младежка инициатива” в партньорство с областната администрация и общините Брезник, Земен, Трън и Ковачевци ще реализират проектът “Партньорство между гражданското общество и администрацията-гарант за прозрачност, отчетност и контрол” на стойност 268 342,62 лв. Асоциацията на лица с интелектуални затруднения /АЛИЗ/ “Вяра, надежда и любов”, в партньорство с Женската либерална мрежа в Перник ще работи по проекта “Структорите на гражданското общество-обединени в различието” на стойност 189 765,28 лв.

Двете пернишки неправителствени организации се пребориха с проектите си с общо 591 претендента, кандидатствали по две от процедурите на ОПАК, предназначени за Структури на гражданското общество /СГО/.

Одобрените проекти са 89. Вчера на официална церемония в хотел “Шератон” те получиха сертификатите си от министъра на държавната администрация Николай Василев и министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Това на практика са първите проекти по оперативните програми в Перник, които получават безвъзмездно финансиране. Асоциацията на лицата с интелектуални затруднения /АЛИЗ/ е добре позната на публиката с много спечелени проекти от други финансови инструменти. Фондацията “Младежка инициатива” за първи път успешно участва в надпревара със свой проект. Тя е създадена от Боряна Методиева-зам.областен управител на Перник и областен председател на партия ДПС и обединява както младежи, така и хора с опит. Представянето на проектите предстои.


No comments:

Post a Comment

Перник - актуална информация за региона