Monday, March 9, 2009

Градските плажове по-скъпи от морето

Weekend - Градските плажове по-скъпи от морето - Стандарт

Харчим една надница за ден край басейна

Единствената по рода си под тепетата водна пързалка тип "Цунами" отваря за пловдивчани след броени дни. Суператракцията е част от десетте водни тунела, изградени в спортно-увеселителния комплекс "Акваленд" в ж.к. "Тракия". Любителите на екстремните усещания ще се спускат по пътя на "Цунами"-то с гумени шейни в басейн. В комплекса има басейн с олимпийски размери 12,50 на 25 метра. Дълбочината му е от 1,40 до 1,80 метра. Ще има и езеро с изкуствени еднометрови вълни, които ще създават усещането, че си на море. Размерите му са 29 на 14 метра, дълбочината - 1,80. Сред предлаганите атракции е спускане с 60 км в час по водна пързалка от височина 13,5 м. Има и втора пързалка, с три метра по-ниска. През седмицата входът за целодневно ползване на комплекса ще е 10 лв., а през уикенда 15. Децата ще ползват намаление. За любителите на традиционния плаж в Пловдив от месец работят басейните в Аквапарка на хотел "Санкт Петербург" и "Нептун". Освен плаж в "Нептун" има и училище по плуване. Цената на тричасово обучение е 4,50. Предлага се и транспорт до комплекса и обратно, който излиза 1 лв. Уроци по плуване може да се вземат и на закрития басейн в спортен комплекс "Младост", където едномесечна карта за осем посещения излиза 35 лв.
Цените на градските плажове надминаха по скъпотия морските. За няколко часа край басейна се харчи една средна за страната надница. Въпреки големите разценки хората пълнят нужните съоръжения, за да почиват през уикенда.
5 лв. плащат посетителите още на входа на комплекса в с. Рударци, Пернишко. Отстъпка се прави само за децата. Малчуганите до 5-годишна възраст влизат безплатно, тези до 12 години дават по 3 лв. Почти пет лева излизат чадърът и шезлонгът, колкото е цената и на плажа в Приморско. За паркинг задължително се събират по 2 лв. Така само настаняването коства на клиентите 13 лв. За напитки и хапване трябва да си приготвят поне още толкова банкноти. Цените по павилионите тръгват от 1,50 лв. Минималната стойност е за кюфте или кебапче, малка бутилка кола и бира "Ариана". Останалото пиво е по-скъпо, а от 2 лв. нагоре са месните блюда. Харчат се минимум по 20 лв. на човек за прохлада край басейна, пресмятат посетителите. Въпреки големите разценки комплексът не остава празен. Пълнят го най-вече софиянци. Перничани първо се пробват на плажа в миньорския град, където цените са малко по-ниски, но той пък не може да побере всички желаещи за отдих.


No comments:

Post a Comment

Перник - актуална информация за региона