Friday, March 13, 2009

Забраняват на младите шофьори да карат нощем?

 Забраняват на младите шофьори да карат нощем?parlament_zala1

Младите шофьори да не могат да карат нощно време. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от депутати от БСП. В законопроекта е записано, че на младите водачи се забранява да управляват моторно превозно средство от 23.00 до 5.00 часа сутринта.

Радослав Илиевски от левицата, който е сред вносителите, обясни, че това се прави заради многото катастрофи нощем, когато млади хора сядат зад волана след дискотека.

От НДСВ определиха идеята като „екзотична”, защото била трудна за осъществяване и контрол. Олимпи Кътев предложи в петък и събота пред дискотеките да има хайки за нарушители от страна на КАТ.

Проектът на социалиститепредвижда още на младите водачи не се разрешава да управляват автомобил с двигател с вътрешно горене с работен обем над 1600 кубика, както и да превозват пътници на възраст до 18 години, освен в присъствието на опитен шофьор в колата.

Предвижда се при издаване на книжка младият водач да получава 2/3 от контролните точки.

В проекта на председателя на транспортната комисия Йордан Мирчев от НДСВ е заложено през първата година на новия шофьор да се дават 1/3 от точките, за да има стимул да бъде дисциплиниран на пътя.

И в двата проекта е предвидено повишение на глобата за каране без предпазен колан – тя става 50 лв, както и полагане на безвъзмезден труд при шофиране без свидетелство за управление или с отнето такова. 50 лв. да е глобата за шофиране в бус-лента и за неправилно паркиране на тротоара, е разписано още в проекта на социалистите.

80 лв. е санкцията за неправилно минаване през пешеходна пътека.


НДСВ казаха, че социалистите са преписали отхвърления миналата седмица проект на Министерския съвет, а те предлагали съвсем друга философия.


No comments:

Post a Comment

Перник - актуална информация за региона