Sunday, February 15, 2009

Перник област, с.Рударци

ЕППИ | ПРОФЕСИОНАЛНИ УСЛУГИ В ОБЛАСТТА НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ
Перник област, с.Рударци

с. Рударци е  китно планинско село на около 20 км. югозападно от София и на 7 км. от Перник, живописно разположено  по западните склонове на природен парк Витоша, на 800 м.надм.височина. Постоянно живеещи в Рударци са около 3 000 жители, които през летния сезон се увеличават до 12 000. Топлите минерални извори са с доказани лечебни качества. В Рударци има два открити плувни минерални басейна, около които е създаден изкуствен плаж. Температурата на водата е 28.9 градуса по Целзий. 
Има удобен автобусен и жп транспорт. 

с. Рударци се намира в Пернишка област, община Перник.

Забележителности:

• Витоша се извисява южно от София, най-високият връх на четвъртата по големина планина в България е Черни връх (/2290 м). На изток Витоша граничи с Плана планина, върховете Голям (2277 м) и Малък резен (2191 м), природен резерват Бистришко бранище и ски център „Алеко” се намират в източната част на планината. Северният дял на Витоша се спука от Черни връх към Владая, тук се намират Копитото с телевизионната кула.  За любителите на зимните спортове са изградени два ски центъра - „Алеко” и „Златни мостове”.
Красивата природа и прекрасните условия за туризъм привличат много посетители и Витоша е любимо място за спорт и туризъм на софиянци през уикенда.
Природен парк Витоша е първият парк, обявен на Балканския полуостров. Той е обявен на 27. 10. 1934г. и е заемал площ от 6 401ха. Тази територия неколкократно е променяна, а паркът става "народен" (1936г) и "природен" (2000г). По настоящем природен парк "Витоша" заема територия от 26 606 ха.
• Средновековна църква и некропол в местност "Църквище" в с. Рударци.
• Средновековно селище в с. Рударци, което в момента се намира в двора на помпената станция.



No comments:

Post a Comment

Перник - актуална информация за региона