Sunday, August 1, 2010

Зидарци, Ярджиловци и Рударци тънат в боклук

Зидарци, Ярджиловци и Рударци тънат в боклук
Източник: News.ZaPernik.com 12:00 / 26.07.2010
Ламарината за смет в с. Зидарци
След публикувано писмо на читател от с. Зидарци в zaPernik.com относно ужасното състояние на кофите за смет, перничани се обадиха за същия проблем.

Читател от кв. Църква съобщава до редакцията ни за полуизгнили контейнери, които при опит да бъдат изпразнени от боклуците се разпадат и половината смет се изсипва на земята. Ето и пълното писмо на Д.К.:

"Здравейте, вчера прочетох новина във връзка със сметоизвозването в село Зидарци и бих искал да добавя, че това не е само местен проблем там.
Подобни явления са често срещани и в Перник в квартал Църква. По-точно става въпрос за контейнера на кръстовището на ул. Тутулова и ул. Никола Вапцаров (до последните къщи). Често се поставят полуизгнили контейнери, от които при вдигането им за извозване изпада половината боклук, а последният хит е, че контейнера не е извозван от четири дни (може и да са повече, но нямам наблюдения). В резултат се получава плачевната картина от снимката - пълен контейнер и още толкова боклуци около него.
Бидейки честен данъкоплатец се питам какво прави общината в замяна? Защо се плащат такива големи такси смет и хората трябва да я съхраняват вкъщи с дни, докато някой благоволи да изнесе контейнера?
Искрено се надявам някой да вземе отношение по проблема!
Искрено ваш Д. К., кв Църква"

Друг читател от с. Ярджиловци коментира: "Същият контейнер като в Зидарци / ако изобщо може да го наречем/ има и в село Ярджиловци, Паункова махала. Той е един за цялата махала , която горе - долу е колкото цялото с. Зидарци. Изхвърля се точно един път преди събора и когато го вдигнат, той понеже е без дъно и всичко изпадне и го преместят само на друго място и пак се пълни и така ....Боклукът си остава и се пълни коритото на барата, което е обърнато вече на сметище. Просто е нещо ужасно и не ми става ясно за какво си плащаме данък смет. Мисля, че тук е крайно време да се самосезира и прокурора на Перник за безотговорното и нехайно отношение на кмета на селото и да му се наложи доста солена глоба. Да бъде задължен да почисти в срок коритото на барата , а защо не и на реката, защото и тя е в същото състояние. Много лесно е да не поемаш отговорност за нищо и да не си знаеш задълженията. И е крайно време някой от прокуратурата да им ги припомни, защото ако Общинския съвет е колективен орган за безотговорно управление ,то кметовете по места са отговорни за действията или бездействията от тяхна страна" .

Отзивите на перничани не свършват дотук:
"Нека наминем и към Рударци. Там контейнери за боклук са поставени точно до чучура, където тече хубава бистра и студена планинска вода. Наслаждаваш се на водата и на зловонието носещо се от контейнерите. Нямам представа защо и кмета на Рударци все още не е глобен от санитарните органи, където в непосредствена близост до водоизточник се мъдрят два зловонни контейнера за боклук".


Ако имате информация относно ситуацията с боклука в района, в който живеете или за други проблеми, можете да ни пишете на info@zapernik.com

7 comments:

Перник - актуална информация за региона